Bearnaisesås - R
Jag gjorde en egen bearnaisesås i går enligt följande recept:
Ingredienser
500 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
2,5 msk vitvinsvinäger
2 st schalottenlökar
4-5 kvistar dragon
5 st äggulor
5-6 kvistar kruspersilja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Smält smör till din bearnaisesås.
Skala och skär schalottenlök och vitlök fint.
Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och dragon i ca 5 minuter.
Sila och låt svalna.
Vispa äggulorna och dragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning.
Tillsätt finskuren dragon och persilja och smaka av med salt och peppar.
För att lyckas är det viktigt att man tempererar äggulorna och smöret. Ta hjälp av en kökstermometer för att vara på den säkra sidan. Det går alldeles utmärkt att använda sig av en elvisp om man inte har världens starkaste armmuskler :)