MATSYSTRARNA

Fiskgratäng med ärtor och kokt potatis - R

Publicerad 2013-04-29 12:46:03 i

Har under min uppväxt aldrig riktigt fattat tycke för fiskgratäng men när jag för två år sedan gav det en ny chans så har den blivit en ständigt återkommande vardagsrätt hemma hos oss.

Det är en väldigt simpel rätt som man kan variera i det oändliga. I den här hade jag torskfile, purjolök, vitlök, svamp, fiskbuljongtärning, vitt vin, matlagningsgrädde, torkad dragon, persilja och salt&peppar. Jag stekte lök och svamp i smör, smulade ner en buljongtärning och hällde på lite vin. Lät det puttra och sen hällde jag matlagningsgrädde och kryddade med dragon, persilja och salt & peppar. Sedan är det bara att lägga fisken i en ugssäker form smord i lite smör och hälla på röran. Toppa med lite ost och släng sedan in formen i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader. Servera med kokt potatis och ärtor!

Surdegspizza -T

Publicerad 2013-04-12 20:28:29 i Allmänt,

Dessa pizzor gjorda på surdegsbotten bör verkligen testas!!! Hur goda som helst! Tyvärr så känner jag inte till något ställe i stockholm som serverar dessa.

Bakisdag - T

Publicerad 2013-04-12 20:04:24 i Allmänt,

 
Surdegsbröd & Focaccia med soltorkad tomat, rosmarin, oliver & rödlök
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept på focaccia:
 
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1. Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

10. Rosmarinfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt soltorkad tomat, rödlök, svart peppar samt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över oljan och strö över flingsalt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela