MATSYSTRARNA

Bakisdag - T

Publicerad 2013-04-12 20:04:24 i Allmänt,

 
Surdegsbröd & Focaccia med soltorkad tomat, rosmarin, oliver & rödlök
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept på focaccia:
 
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1. Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

10. Rosmarinfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt soltorkad tomat, rödlök, svart peppar samt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över oljan och strö över flingsalt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela