MATSYSTRARNA

Risotto med sparris - T

Publicerad 2013-02-26 21:45:06 i Allmänt, Festmat, Vegetariskt,

Enkelt och supergott!
 
Ingredineser 4 personer:
 
 
1 bunt grön sparris
2 dl avorioris
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
7 dl kycklingbuljong
1 msk riven parmesan
salt och malen vitpeppar
 
 
1. Börja med att fixa till en buljon (ca 1 l) och låt den stå under värme. Stek schalottenlök på svag värme tills den mjuknat.
2. Häll i risottoriset och stek tills det börjar ploppa upp vita "fläckar" på riset.
 
3. Häll på vinet och sänk värmen, rör runt tills vätskan kokat bort.
4. När all vätska kokat bort är det dags för det mest tidskrävande momentet då man ska tänka på att hälla i vätskan i omgångar under konstant omrörning. Börja med 3-4 dl och fyll sedan på med 1 dl, rör runt varje gång du häller på ny vätska efter att den första vätskan kokat bort. Fortsatt med detta tills det inte finns någon bulljon kvar (brukar ta 15-20 min).
5. Första vätskan hälls i osv.
 
6. När det äterstår ca 3 min av koktiden, så slänger man in färsk sparris och låter dessa koka med under de sita minuterna.
 
7. Efter att risotton är klar och har perfekt konsistens ( riset har ett visst tuggmotstånd kvar, al dente, och att den är krämig) så har man i lite riven parmesanost. Krydda efter smak.
 
8. Toppa med lite rucolla och riven parmesan.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela