MATSYSTRARNA

Bulgur i tomatsås med grönsaker och kyckling - T

Publicerad 2013-02-27 22:29:00 i Allmänt,

Klassisk assyrisk rätt!
Denna rätt är nästan byggd som en lasagne. Man börjar med att steka önskade grönsaker för sig (paprika, lök, aubergine samt zucchini). Skär kycklimgen i portionsbitar och stek dessa med en krydda som kallas för "7kryddor".
Varva i en stor kastrull kyckling i botten och sedan hälften av grönsakerna. Häll sedan på bulgur (ca 2 dl) och sedan resten av grönsakerna och sedan ett till lager av bulgur (2 dl).
Gör sedan en tomatsås bestående av 1 burk krossade tomater, 6 dl vatten, 1 msk tomatpure samt salt och peppar, häll sedan denna sås i kastrullen och koka upp på hög värme, sänk därefter värmen och låt småputtra i ca 15-20 min tills vattnet avdunstar.
Vänd kastrullen upp & ned, e voila`. Servera med yoghurt eller tzatziki.

Broccoli- och potatissoppa - T

Publicerad 2013-02-27 22:11:34 i Allmänt, Soppa, Vegetariskt,

 
4 st potatis, (ca 350 g)
1 knippe färsk broccoli, (ca 240 g)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
9 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
0,5 krm cayennepeppar
2 msk olivolja
1 dl grädde el crème fraiche
1 tsk mald koriander
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
 
1. Skala och skär potatisen i tärningar. Skär bort buketterna på broccolin och skala stjälkarna, skär dem som potatisen. Grovhacka lök och vitlök.
2. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i broccolibuketter, låt koka med 4 min, ta upp buketterna med hålslev och ställ åt sidan.
3. Medan buketterna kokar; fräs potatis, broccolistjälkar, lök och vitlök tillsammans med cayennepeppar, i olivoljan tills löken är genomskinlig. Häll på buljongen och låt koka ca 10 minuter.
4. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt grädden och resterande kryddor samt de förkokta broccolibuketterna. Låt soppan få ett uppkok så att den är riktigt varm när den serveras. Vill man ha den tunnare, späd med lite vatten.
 
 

Paella - T

Publicerad 2013-02-26 22:16:51 i Allmänt, Festmat,

 
Ingredienser:
 
1,2 kg kyckling, hel
1 dl olivolja
2 st lökar, hackade
1 st röd paprika, strimlad
2 st vitlöksklyftor, hackade
3 dl långkornigt ris, gärna avioro
3 dl vitt vin
0,5 kg skalade och hackade tomater
6 dl buljong
  nymalen peppar
  lite saffran
1 tsk dragon
1,5 tsk salt
12 st musslor
300 g gröna ärter
300 g skalade räkor

 
1. Börja med att hacka alla ingredienser (chili kan tillsättas för extra styrka använd en halv chilifrukt).
 
2. Om man inte orkar göra egna "krossade tomater" kan man använda tomater på burk. Skär skåror i tomatens skinn, 4 st uppefrån och ner.  Koka upp vatten och lägg i tomaterna.
När skalet börjar krulla upp sej, ta upp tomaten och dra av skalet. Kärna ut och ta även bort väggen.
 
 
 
 
3. Dela kycklingen i portionsbitar och bryn dem lätt i olja i en djup panna.
4. Häll i lök och paprikastrimlor och låt alltihop brynas lite lätt.
 
5. Blanda i de hackade vitlöksklyftorna.
 
6. Häll i riset och bryn tills det är glansigt.
7. Tillsätt vinet. Koka i några minuter och häll i de hackade tomaterna och buljongen.
 
8. Stöt saffran och dragon tillsammans med nymalen peppar och häll sedan i pannan. Tillsätt salt och låt rätten småputtra i ca 25 minuter.
9. Rensa under tiden musslorna. Häll i dem tillsammans med ärterna när ca 5 minuter av koktiden återstår. Kasta de
musslor som inte öppnat sig. Blanda till sist i räkorna, smaka av och servera.
10. Garnera med oskalade räkor och citronskivor.

Risotto med sparris - T

Publicerad 2013-02-26 21:45:06 i Allmänt, Festmat, Vegetariskt,

Enkelt och supergott!
 
Ingredineser 4 personer:
 
 
1 bunt grön sparris
2 dl avorioris
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
7 dl kycklingbuljong
1 msk riven parmesan
salt och malen vitpeppar
 
 
1. Börja med att fixa till en buljon (ca 1 l) och låt den stå under värme. Stek schalottenlök på svag värme tills den mjuknat.
2. Häll i risottoriset och stek tills det börjar ploppa upp vita "fläckar" på riset.
 
3. Häll på vinet och sänk värmen, rör runt tills vätskan kokat bort.
4. När all vätska kokat bort är det dags för det mest tidskrävande momentet då man ska tänka på att hälla i vätskan i omgångar under konstant omrörning. Börja med 3-4 dl och fyll sedan på med 1 dl, rör runt varje gång du häller på ny vätska efter att den första vätskan kokat bort. Fortsatt med detta tills det inte finns någon bulljon kvar (brukar ta 15-20 min).
5. Första vätskan hälls i osv.
 
6. När det äterstår ca 3 min av koktiden, så slänger man in färsk sparris och låter dessa koka med under de sita minuterna.
 
7. Efter att risotton är klar och har perfekt konsistens ( riset har ett visst tuggmotstånd kvar, al dente, och att den är krämig) så har man i lite riven parmesanost. Krydda efter smak.
 
8. Toppa med lite rucolla och riven parmesan.
 
 
 
 

Köttfärslimpa - R

Publicerad 2013-02-17 21:57:40 i

Har du/ni fastnat i gamla matlagningsvanor? Det är väldigt enkelt att variera sig med hjälp av lite kreativitet. Men det brukar oftast vara för bekvämt att bara laga den där köttfärssåsen, om du har köttfärs hemma. Med köttfärs kan man variera sig i det oändliga och det behöver inte vara krångligare och mer tidskrävande än att laga köttfärssås!
I kväll gjorde jag en köttfärslimpa till middag, serverade den till kokt potatis, avivadoröra sallad.

Döden i Grytan - R

Publicerad 2013-02-11 22:09:09 i

Åt middag på Döden i Grytan i fredags, en italiensk restaurang som ligger vid Norrtull. Om man söker efter en restaurang med det genuint enkla italienska köket är det hit man ska. Inga konstigheter bara riktigt bra mat med enkla råvaror av kvalité. Priserna för maten var okej, men dock var vinlistan overpriced och jag tycker inte om att behöva betala ca 120 kr för ett glas vin när jag kan få exakt samma flaska på systemet för 87 kr.
Vi delade en buffelmozzarella med marinerade körsbärstomater till förrätt och till huvudrätt åt jag kalvlever med grönpeppar, cognac och grädde. Levern var riktigt god och jag uppskattar restauranger som faktiskt vågar sig på vissa råvaror som många andra uppfattar som kontroversiella men som eg tillhör tex det italienska köket. Min dejt för kvällen tog pasta med kyckling och marsalavin och eftersom portionerna var väldigt generösa kunde vi inte ens ta en titt på desserterna.
Döden i Grytan får ett klart gott betyg men ett stort minus för de dyra vinerna.

Bar Nombre - R

Publicerad 2013-02-11 21:54:33 i

Tog en aperitivo, som det kallas för
I Italien, dvs drink och lite plockmat innan middag på Bar Nombre som ligger på Odengatan. Väldigt bra ställe och priserna var klart godkända! Det kändes som att kliva in i en bar någonstans i Sydeuropa, trots att den svenska kylan gjorde sig påmind utanför med snökaos kändes det varmt och intimt - en känsla som sällan infinner sig på barer här. Nästa gång jag vill få känslan av att fly till sydligare breddgrader kommer jag definitivt bege mig till Bar Nombre.

Lammgryta med bondbönor och jasminris - R

Publicerad 2013-02-08 08:29:55 i

Lagade en rätt som min mormor brukade laga. Hon lagade oftast olika sorters lammgrytor med en tomatbas och bönor av olika slag. När hon växte upp hade de inte tillgång till obegränsat med kött utan behövde komplettera köttet med en annan proteinkälla och använde sig därför av olika bönor som komplement.
Man kan tillaga denna rätt på olika sätt och jag håller på att experimentera mig fram till vilket sätt som köttet blir godast på. Mormor brukade alltid blötlägga torkade bönor under natten och koka lammköttet (viktigt att det var styckat kött m ben) i flera timmar på dagen. Men oftast så har man inte flera timmar på sig till att laga middag och därför försöker jag mig på en annan variant. När jag har kommit fram till den bästa "fuskvägen" kan jag lägga upp receptet här.

Lyxlunch @Ingelsta kalkon - R

Publicerad 2013-02-07 19:26:51 i

Åt en barbecuetallrik på Ingeslta kalkon i dag. Kalkonköttet smälte i munnen och tillbehören var minst lika goda. Rekommenderas verkligen, dock kostar det 120 kr - men ack så värt det!

Pizza - T

Publicerad 2013-02-01 20:07:11 i Allmänt,

Pizza med kantareller, rökt skinka, tomat och persilja toppat med getost, oregano och olivolja.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3938994/images/2013/pic_510c11c5e087c32198eef695.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3938994/images/2013/pic_510c121d9606ee09df28368f.jpg" class="image">

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela