Bulgur i tomatsås med grönsaker och kyckling - T

4 st | potatis, (ca 350 g) |
---|---|
1 knippe | färsk broccoli, (ca 240 g) |
1 st | gul lök |
1 st | vitlöksklyfta |
9 dl | vatten |
1 st | grönsaksbuljongtärning |
0,5 krm | cayennepeppar |
2 msk | olivolja |
1 dl | grädde el crème fraiche |
1 tsk | mald koriander |
1 krm | svartpeppar |
1 tsk | salt |
1,2 kg | kyckling, hel |
---|---|
1 dl | olivolja |
2 st | lökar, hackade |
1 st | röd paprika, strimlad |
2 st | vitlöksklyftor, hackade |
3 dl | långkornigt ris, gärna avioro |
3 dl | vitt vin |
0,5 kg | skalade och hackade tomater |
6 dl | buljong |
nymalen peppar | |
lite saffran | |
1 tsk | dragon |
1,5 tsk | salt |
12 st | musslor |
300 g | gröna ärter |
300 g | skalade räkor |
Har du/ni fastnat i gamla matlagningsvanor? Det är väldigt enkelt att variera sig med hjälp av lite kreativitet. Men det brukar oftast vara för bekvämt att bara laga den där köttfärssåsen, om du har köttfärs hemma. Med köttfärs kan man variera sig i det oändliga och det behöver inte vara krångligare och mer tidskrävande än att laga köttfärssås!
I kväll gjorde jag en köttfärslimpa till middag, serverade den till kokt potatis, avivadoröra sallad.
Åt middag på Döden i Grytan i fredags, en italiensk restaurang som ligger vid Norrtull. Om man söker efter en restaurang med det genuint enkla italienska köket är det hit man ska. Inga konstigheter bara riktigt bra mat med enkla råvaror av kvalité. Priserna för maten var okej, men dock var vinlistan overpriced och jag tycker inte om att behöva betala ca 120 kr för ett glas vin när jag kan få exakt samma flaska på systemet för 87 kr.
Vi delade en buffelmozzarella med marinerade körsbärstomater till förrätt och till huvudrätt åt jag kalvlever med grönpeppar, cognac och grädde. Levern var riktigt god och jag uppskattar restauranger som faktiskt vågar sig på vissa råvaror som många andra uppfattar som kontroversiella men som eg tillhör tex det italienska köket. Min dejt för kvällen tog pasta med kyckling och marsalavin och eftersom portionerna var väldigt generösa kunde vi inte ens ta en titt på desserterna.
Döden i Grytan får ett klart gott betyg men ett stort minus för de dyra vinerna.
Tog en aperitivo, som det kallas för
I Italien, dvs drink och lite plockmat innan middag på Bar Nombre som ligger på Odengatan. Väldigt bra ställe och priserna var klart godkända! Det kändes som att kliva in i en bar någonstans i Sydeuropa, trots att den svenska kylan gjorde sig påmind utanför med snökaos kändes det varmt och intimt - en känsla som sällan infinner sig på barer här. Nästa gång jag vill få känslan av att fly till sydligare breddgrader kommer jag definitivt bege mig till Bar Nombre.
Lagade en rätt som min mormor brukade laga. Hon lagade oftast olika sorters lammgrytor med en tomatbas och bönor av olika slag. När hon växte upp hade de inte tillgång till obegränsat med kött utan behövde komplettera köttet med en annan proteinkälla och använde sig därför av olika bönor som komplement.
Man kan tillaga denna rätt på olika sätt och jag håller på att experimentera mig fram till vilket sätt som köttet blir godast på. Mormor brukade alltid blötlägga torkade bönor under natten och koka lammköttet (viktigt att det var styckat kött m ben) i flera timmar på dagen. Men oftast så har man inte flera timmar på sig till att laga middag och därför försöker jag mig på en annan variant. När jag har kommit fram till den bästa "fuskvägen" kan jag lägga upp receptet här.
Åt en barbecuetallrik på Ingeslta kalkon i dag. Kalkonköttet smälte i munnen och tillbehören var minst lika goda. Rekommenderas verkligen, dock kostar det 120 kr - men ack så värt det!
Avocado med balsamvinäger, olivolja och flingsalt.
Perfekta drinktilltugget!
Pizza med kantareller, rökt skinka, tomat och persilja toppat med getost, oregano och olivolja.
https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3938994/images/2013/pic_510c11c5e087c32198eef695.jpg" class="image">
https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3938994/images/2013/pic_510c121d9606ee09df28368f.jpg" class="image">