MATSYSTRARNA

Årets glögg - R

Publicerad 2012-11-28 16:48:43 i Allmänt,

Yuzu Ingefära

 
Blossas egna beskrivning av glöggen:

En höglänt och frostbiten sluttning i ett avlångt land i fjärran östern. Långt bort från allt vad glögg heter. Här växer yuzufrukten vilt – och har så gjort sedan samurajernas dagar. 800 mil bort möter för första gången den japanska frukten svensk glöggkultur. Och här, i vårt lika frostbitna och avlånga land i väst, står den nu klar att avnjutas. Resultatet av det osannolika mötet mellan svensk tradition och fjärran österns frukt. En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet.

Min beskrivning:
Väldigt god för att vara en starkvinsglögg. Jag tycker oftast inte om att dricka starkvinsglögg, smaken brukar det inte vara fel på men just den där sekunden när man drar koppen till munnen och andas in ångorna av alkoholen tycker jag inte om. Spritångorna brukar inte framträda lika starkt när jag dricker vanlig vinglögg.
Yuzu glöggen smakade mest mandarin, kände knappt smaken av ingefära och de övriga ingredienserna. Jag drack den varm men den går även att drickas kall.
Spännande blandning och kul med en vitvinsglögg! Om ni inte redan har köpt den så gör det snarast, den är nämligen på väg att ta slut.
För hela 94 kronor kan den bli din ( om du har åldern inne s.a.s)!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rökt flundra med saffransaioli och potatissallad - R&T

Publicerad 2012-11-25 22:35:14 i Allmänt, Fisk,

 
I fredags lyxade vi till det med rökta flundror som vi annars bara brukar äta på Gotland under sommrarna. Katthammarsviks rökeri har de bästa flundrorna men dessa från Ica Kungsholmstorg var inte heller särskilt tokiga. Eftersom det var fredag och vi var trötta efter en lång arbetsvecka så köpte vi Ica's saffransaioli. Den var god men lite för söt, de skulle ha haft lite mindre socker i den. Potatisen kokades och skivades och blandades med finhackad röd lök och en dressing gjord på: olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap, honung, dill och salt & peppar.

Rätten serverades med en sallad gjord på mozzarella, tomater, babyspenat, avokado, granatäpple och färska basilikablad.
 
Det är många som undviker att köpa hela rökta fiskar eftersom de tycker att det är svårt eller jobbigt att rensa de så därför kommer en lite skola i hur man rensar just rökta flundror.




 
 
1. Skär ett snitt längs med mitten av fisken.
 
2. Dra skinnet åt sidorna.
 
3. Lossa på köttet genom att dra det åt sidan, samma håll som benen ligger åt.
 
4. Dra loss "ryggraden" med alla ben så att du sedan kan komma åt köttet som ligger under.
 
5. Redo att servera :)

Canneloni med grönkål och ricotta - R

Publicerad 2012-11-25 22:11:40 i Allmänt,

 
4 portioner, 45 minuter
 
Ingredienser:
 
700 g färsk grönkål eller 1 kg fryst hackad grönkål, väl urkramad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 burkar krossad tomat
1/2 tsk torkad timjan
500 g ricotta
1 dl matlagningsgrädde
250 g färska lasagneplattor
125 g mozzarella
olivolja
vatten
salt och peppar efter smak
 
 
1. Sätt ugnen på 225 .
2. Skär loss grönkålsbladen från de grova stjälkarna. finhacka bladen och fräs i olja i en stekpanna. tillsätt 1 dl vatten och koka kålen mjuk. Lägg åt sidan och låt svalna.
3. finhacka lök och vitlök. fräs i olja i stekpannan tillsammans med tomatpuré. Tillsätt krossad tomat, 1 dl vatten och timjan. Låt småputtra 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda grönkålen med ricottan och grädden. Fyll lasagneplattorna med grönkåls blandningen och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsform och toppa med tomatsås och smulad mozzarella. grädda mitt i ugnen 20 minuter.
 
 
Äntligen är grönkålen här och det finns massor som man kan göra med den, bla den här rätten som var riktigt god! Man kan byta ut grönkålen mot spenat om ni hellre föredrar det.
 
 

Höstmys - T

Publicerad 2012-11-22 22:58:00 i Allmänt,

Egengjord chailatte & kaffelatte.
Om man inte har en "mjölkskummare" så är det bara att vispa mjölken med en elvisp ( när den är kall ), sedanr det bara att värma upp mjölken i micron, et voilá.

Enligt mig så har tepåsar en väldigt svag smak, därför brukar vi i min familj använda oss av en tekanna och brygger på följande sätt:

1. Värm gärna tekannan med hett vatten. Lämpligt material i tekannan är lergods, stengods, porslin eller silver.

2. Använd kallt, frisk vatten som värms till kokpunkten, men låt det inte koka för länge då syret kan koka bort. Använd gärna en vattenkokare som slår av sig själv när vattnet kokar.

3. När vattnet kokar tömmer du tekannan från uppvärmningsvattnet och mäter upp tebladen. En tesked te per kopp och en för kannan är en gammal tumregel plus några hela kardemummakärnor som man delar på mitten. Använd gärna en insatssil så slipper du sila teet när du serverar det.


4. Häll det kokande vattnet över tebladen i tekannan och lägg på locket. Dragningstiden varierar, men 3-5 min för svarta teer och lite längre för de gröna.


Lammfärsbiffar - T

Publicerad 2012-11-22 22:42:56 i Allmänt,

Lammfärsbiffar fylld med stekt lök, persilja, tomat, vitlök, färskost (bonjour) samt kryddor.
Serveras med en tomatsås bestående av krossade tomater, lök, citron samt kryddor och tzatziki.

Vitchokladkladdkaka med hallon och kokos - R

Publicerad 2012-11-21 16:38:00 i Allmänt,

Har suttit och pluggat hemma med gruppen i dag och då måste man bjuda på något riktigt gott för att motivera oss till att plugga bra. Hade alla ingredienserna hemma till att göra den här kladdisen à la Pelle så jag slängde ihop den.

Recept:

Ingredienser:

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Hallon och kokos efter tycke och smak!!

Vispa ägg, vaniljsocker och socker.
Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i.
Rör ner vetemjölet.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Häll över kokos och hallon efter tycke och smak! ( I bland kör jag en variant med hallon och rivet limeskal också! )
Baka i 15-20 minuter i 200 grader. Kladdkakan skall vara lös i mitten när den tas ur ugnen. Låt gärna stå i kyl över natten så den får "gotta till sig".
 
 

Panerad fisk - T

Publicerad 2012-11-21 13:57:00 i Allmänt,

Fuskade lite igår med att köpa färdig panerade fiskfilér, de var super goda och det enda man behövde göra var att tillaga dem i ugnen i ca 20 min.

Men jag brukar oftas göra egenpanerad fiskfilé och då använder jag mig av panko. Panko är ett lite grövre ströbröd från Japan som ger ett härligt frasigt hölje och när du väl börjat använda panko kommer du nog aldrig vilja ha något annat till paneringar. En påse panko hittar du i i vilken välsorterad butik som helst eller i en asiatisk butik.

Recept

500 g fin torskfile eller sejfile
1 dl vetemjöl
1,5 dl panko smulor
Ett ägg
en tesked olja (raps går bra)
salt
peppar (nymald)

Skär fisken i fyra bitar. Vik in smalare ändbitar så att bitarna blir jämntjocka.

Häll upp vetemjöl och panko på ett fat. Vispa ägg och olja i en djup tallrik. Salta och peppra på fisken. Vänd bitarna i mjöl, se noga till att bitarna inte vecklas ut igen. Vänd dem sedan i äggvispet. Lägg dem sedan i pankosmulorna och klappa in panko runt om.

Hetta upp 2-3 dl av oljan i en tjockbottnad stekpanna på hög värme. Lägg försiktigt ner fiskbitarna och vänta ett par sekunder mellan varje bit. Vänd fiskbitarna när de är ordentligt gyllene på undersidan. Låt rinna av på hushållspapper och servera med remouladsås och kokt potatis.

 

 

 

Risifrutti "Saffrans guld" - R

Publicerad 2012-11-20 18:47:00 i Allmänt,

Jag är inte särskilt förtjust i Risifrutti överhuvudtaget men den här var riktigt mumsig! Den här smaken är på tillfälligt besök och passar väldigt bra till den här årstiden med alla julsmaker.
Saffranssmaken finns där men tar inte över och skogsbären är goda och ger en fräsch smak tillsammans med saffransriset.

Jag åt den till mellis innan träning men den är nästan så god att den skulle kunna serveras som dessert!

Sushi - T

Publicerad 2012-11-20 13:10:00 i Allmänt,

Den bästa Sushin i Stockolm finns på söder!

På första plats enligt mig kommer Akki, sedan Samba Sushi och på tredje plats kommer Westermalms Sushi.
Det finns en jätte bra sajt där man kan kolla upp olika Sushi ställen, hemsidan hittar ni här: http://www.sushikartan.se/.

Där lägger de upp bland annat betyg, kommentarer osv.

Om ni har vägarna förbi Paris måste ni testa Toto, det är en japansk restaurang som serverar dels sushi men även tilllbehör som t.ex olika sorter kött på spett, dumplings, vårrullar, nudlar och etc. Rekomenderar denna restaurang varmt! Det bästa av allt är inte bara maten utan hur man beställer maten. Man får fem omgångar på sig att beställa, tänk dig att du har ikeas inköpslista där varje rad står för en beställning. Under beställningsomgångarna får du beställa hur många rätter du vill (varje rätt består av ca 2-4 bitar), men haken är att du måste äta upp allt annars får man betala en "straffavgift" för varje ouppäten bit!

 

Min version av sushi - vanliga maki rullar med lax, avokado och gurka.

Westermalms Sushi - KungsholmenAkki - Medborgarplatsen

Akki - Medborgarplatsen

Paris - Toto Restaurant Japonais, 151 rue de charenton T-bana station: Reuilly-Diderot

Paris - Toto Restaurant Japonais, 151 rue de charenton T-bana station: Reuilly-Diderot

Goda smörgåsar - T

Publicerad 2012-11-20 12:51:00 i Allmänt,

Smörgåsar som passar både bra till frukost, lunch, mellanmål samt att ta med sig till utflykter och dylikt.

Vanlig baguette med rostbiff, brieost, purjolök, rödlök, tomat samt kruksallad.Baguette med strimlad kyckling, körsbärstomat, kruksallad samt saffransaioli.

Kycklingnuggets från Lidl - R

Publicerad 2012-11-16 15:18:15 i Allmänt,

 
Två söta klassisar till mig hade båda med sig samma typ av nuggets i matlåda i går vilket var lite lustigt. Kycklingnuggetsen var från Lidl och när jag ändå var på Fridhemsplan i dag så kikade jag in där för att klassisarna sa att de var väldigt goda och att man kan fynda mycket Lidl.
Sagt och gjort, jag kom hem med ett paket kycklingnuggets som jag nu har i frysen, får se om jag tycker de är lika goda. Men med tanke på priset så har jag inga höga förväntningar haha.
 

Spaghetti bolognese - R

Publicerad 2012-11-16 15:12:17 i Pasta,

Lagade spaghetti med köttfärssås i måndags och det räckte till hela veckans måltider för mig och killen. Det är så enkelt och så gott men efter ett antal måltider ledsnar jag lätt. Men för att försöka variera lite brukar jag servera den med olika tillbehör som till exempel pesto, riven parmesan, oliver och så klart ketchup (en sann Italienare skulle säga att jag misshandlade rätten med ketchup)

Min köttfärssås varierar alltid vilket oftast beror på att jag slänger i det jag har i kylen men basen består alltid av samma, dvs nötfärs, mortlade vitlöksklyftor (smakar mycket mer då), gul lök, tomatpuré, chilisås, sambal oelek, köttbuljong, lite rött vin, krossade tomater (av märket Mutti), basilika, oregano, timjan, kryddpeppar, svartpeppar och salt. Men som sagt så händer det att jag slänger i t ex steka champinjoner, rivna morötter, oliver, rökt sidfläsk och en skvätt matlagningsgrädde (vilket jag hade i denna gång, smaken blir rundare med matlagningsgrädde i).

Vad har ni i er bolognese?


Chokladvåfflor - T

Publicerad 2012-11-15 23:41:42 i Allmänt,

Detta repet är både gluten och mjölkfritt och kommer från allt om mat!

Ingredienser till 4 pers:
3 dl Maizena majsstärkelse
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 msk strösocker
1/2 tsk salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
4 ägg

Gräddning:
Margarin (mjölkfritt eller vanligt)

Tillbehör:
Smält mörk choklad
Hallon- eller apelsinsorbet
Grädde

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt därefter vatten och olja. Vispa sedan i äggen. Värm våffeljärnet och lägg i en klick smör så att de inte fastnar. Häll ca 1 dl smet och grädda till önskad "färg".


Annorlunda godis.... - R

Publicerad 2012-11-13 22:49:00 i Allmänt,

 
Vanligtvis är jag svag för sura godisar men jag vette tusan om dessa skulle locka särskilt mycket haha. Jag undrar vilka som kommer på att producera en sån här typ av godis?
 
 
 

Fars dag - R

Publicerad 2012-11-12 20:07:31 i Allmänt,

Åt middag hemma hos mamma och pappa i går och firade fars dag. Det blev några smårätter till att starta med och till huvudrätt åt vi lövbiffsrullader med ugnsrostad potatis och avslutade med glass och frukt.
 
 
Hoummos, grönsakstallrik med stark korv och fetaost, friterad aubergine med ett täcke av vitlöksyoghurt och tabbouli (bladpersilja, rödlök, tomat, bulgur, citronsaft, olivolja, chilipulver och salt och peppar).
 

Pasta med rökt lax och grädde - R

Publicerad 2012-11-08 21:18:00 i Pasta,

När orken tryter är det väldigt enkelt att slänga ihop en pastasås. Det gäller dock att man har ett bra utbud i kylen för att kunna improvisera.

Denna gång hade jag 200 gr rökt lax, två st paprikor, 2,5 dl matlagningsgrädde, 1 gul lök, vin, pasta, honung och hummerfond.

Jag började med att steka löken och hade sedan i grovt hackad paprika. När de kändes lagom stekta hade jag i 3-4 tärningar rödvin (som jag brukar frysa i istärningsformar när det blir över någon slatt) och 1 msk hummerfond och grädden. Sedan smakade jag av såsen med salt, peppar, muskotnöt och en matsked honung.
När pasta var kokt blandade jag i den i stekpannan och allra sist rörde jag i den rökta laxen som jag tärnade i lit större bitar. Sen är det bara att röra om ordentligt och servera med lite ruccola och riven parmesanost.

Bakad potatis med skagenröra - T

Publicerad 2012-11-08 16:03:51 i Allmänt,

För att få en sån där härligt god, mjuk och len bakpotatis så använder jag mig av tre "kriterier".
Det första är att jag naggar potatisen med en gaffel.
Det andra är att låta potatisen ligga på en saltbädd, de får verkligen en härlig smak av detta!
Det tredje är att ha en rätt låg ugnstemperatur så att de kan ligga extra länge och "goa" till sig, 180 C borde duga. Det tar ca 60-80 minuter tills potatisen är klar, använd en potatissticka, när du inte möter på något "motstånd" vet du att potatisen är klar.

Man kan i stort sett göra vilken röra som helst men jag brukar föredra att göra Skagen- eller kycklingröra.

Skagenröra :
Här använder jag mig av hela räkor, gärna med skal på eftersom de har mer smak i sig. Efter att ha skalat räkorna är det bara att blanda crème fraîche, dock inte för mycket för då blir det för vattnigt, samt majonäs, rödlök och hackad dill, Man kan även ha i lite rom om man så vill. Sedan är det bara att smaka av med lite pressad citron, salt och peppar.

Kycklingröra:
Ta en hel grillad kyckling och skär den i små bitar, blanda med crème fraîche, majonäs, en påse taco krydda, hackad purjolök samt smaka av med salt och peppar.

Smördegsinbakad Fläskfié med ädelsostsås - T

Publicerad 2012-11-05 22:39:00 i Allmänt,

Detta recept har jag fått från Björn och det är sååååä himla gott!

Det är en ganska lätt rätt att tillaga och det man behöver göra är att kavla ut några smördegsplattor, placera dessa i en form och in i ugnen (200 grader) tills de "fluffat upp" sig. Därefter lägger man på stekt fläskfilé, ädelostsås som består av smält valfri ädelost samt crème fraîche. På med ytterligare ett lager av smördegsplattor och in i ugnen tills de fluffat upp sig en gång till.

Servera med klyftpotatis och fetaostsallad.

 

Min version!

Björns version!

 

Studentmiddag - R

Publicerad 2012-11-05 20:10:50 i Allmänt,

Korvstroganoff med ris.
 
Jag slängde snabbt ihop korvstroganoff till middag i kväll. Stekte en hackad scharlottenlök, en finhackad vitlöksklyfta och falukorv. Hade sedan i en halv smulad hönsbuljongtärning och lite tomatpure. Blandade sedan ut med matlagningasgrädde och hade i en skvätt sötsur chilisås för en lite extra touch. Avslutade med att salta och peppra.

När moster bjuder på lunch - R

Publicerad 2012-11-05 20:06:00 i Allmänt,

Lammstek och saffransris.
 
Jag njöt så mycket av lunchen som min moster bjöd på i lördags, det var så otroligt gott och jag bad henne flytta hem till mig! Hon nappade nästa på erbjudandet men tackade nej när hon fick höra att jag har en gasspis/ugn. Måste byta ut den prontissimo!

Noodle Mama på Kungsholmsgatan 22 - R

Publicerad 2012-11-01 18:46:00 i Allmänt,

Dagens middag blev en take-away från det relativt nyöppnade nudel-snabbmatsstället här på Kungsholmen. Konceptet bygger på att snabbmat inte behöver vara onyttig och man får kombinera sin rätt så att den passar ens egna önskemål. Till en början väljer man vilken typ av nudlar, antigen sobanudlar eller risnudlar. Sedan får man välja om man vill ha biff, kyckling eller tofu och slutligen om man vill att rätten ska vara en nudelsoppa eller mer som en wok. Om man väljer att ha den som en wok får man dessutom välja en sås för att krydda till rätten.

Jag valde risnudlar, kyckling och teriyaki-sås (för 79 kronor) och den var väldigt god. Grönsakerna var fräscha och rätten kändes väldigt fettsnål och inte särskilt tung som till exempel en thaiwok kan kännas med all olja. I stället för att steka nudlarna och grönsakerna så ångkokas de vilket skapar en mer hälsosam och näringsrik rätt.
 
Lokalen är helt okej men väldigt avskalad och det finns några få platser att sitta på, men det känns mer som ett take-away ställe än någon restaurang som man vill sitta på lite längre.
Från beställning till att få maten i handen tog inte mer än 1,5 - 2 minuter vilket verkligen kan klassas för snabbmat i min mening.

Jag kommer säkert gå tillbaka dit igen men portionerna är väldigt stora så nästa gång kommer jag nog dela rätten i två så att jag får en liten matlåda till dagen därpå (med andra ord är det väldigt prisvärt).
 
(Nyfiken? Kika in hemsidan : http://noodlemama.se/)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marabou toffee - R

Publicerad 2012-11-01 14:06:00 i Allmänt,

Fick provsmaka en påse Marabou Toffe, de är som godisen "Rollo" fast med ett täcke av mjölkchoklad. De smakade bra, eller ja som vanlig kola men överraskningen är att de är fyllda med chokladsås.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela